Laukaan maatiloja ja yrityksiä yhteistyöhön EU-hankkeella

Laukaan maatiloja ja yrityksiä yhteistyöhön EU-hankkeella

Laukaan elinkeinotoimi ja MTK-Laukaa ovat aloittaneet ”Maatilojen ja yritysten uuden yhteistyömahdollisuudet” -hankkeen, jossa etsitään ratkaisuja maatilojen muutospaineisiin, kun suomalaisen ruoan tuottaminen on ajanut tiloja kannattavuuskriisiin. Samalla haetaan helpotusta laukaalaisten yritysten työvoima- ja osaamispulaan.

Hanke etsii perusmaataloudesta vapautuvaa työvoimaa, koneita ja laitteita sekä hallitiloja maatiloilta. Vastaavasti laukaalaisilta yrityksiltä selvitetään työvoiman tarvetta sekä muita resurssitarpeita.

Maatiloilla työskentelee monialaisia ammattilaisia, joilla on osaamista ja kokemusta esimerkiksi työkoneiden käsittelystä, koneiden korjaamisesta, kirjanpidosta ja verotuksesta, eläinten hoidosta ja metsätyöstä. Tiloilla on yleensä kylmiä tai lämpimiä korjaamotiloja, katettuja varastoja sekä tyhjilleen jääneitä eläinsuojia.

Monella maatalousyrittäjällä saattaa olla muun alan ammattikoulutus tai työkokemus taustalla, jota voi nyt hyödyntää uudelleen tai päivittää eri keinoin. Hankkeessa rakennetaan yhteistyöverkosto myös koulutuksen tarjoajista ja te-toimistosta.

Maaliskuun aikana toteutetaan sähköinen kysely, jolla asiasta kiinnostuneet maatalousyrittäjät ja muut yritykset voivat ilmoittautua hankkeeseen. Sähköisestä kyselystä tulee tarkempaa tietoa elinkeinotoimen ja maaseutuhallinnon kautta sekä MTK-Laukaan ja Laukaan Yrittäjien jäsenpostissa.

MTK-Laukaan hankevastaava Marianne Huhtala on maatilojen yhteyshenkilö, ja kunnan elinkeinotoimen yritysasiantuntija Sanna Jylänki vastaa laukaalaisten yritysten kontakteista. Yhdessä he etsivät ”matcheja” eli yrityspareja, joissa myyjän ja ostajan tarpeet saadaan kohtaamaan. Hankkeessa tuetaan yrityspareja yhteistyön ongelmakohdissa ja kehittämistarpeissa.

Hankkeessa kehitetään nettiin sivusto, jossa yrittäjät voivat etsiä lisäresursseja ja vastaavasti maatalousyrittäjät ilmoittavat omia resurssejaan myytäväksi tai vuokrattavaksi.

Hankkeessa järjestetään ensi syksynä työpajoja, joissa tuetaan maatalousyrittäjiä muutokseen, tarkastellaan omaa osaamista sekä tuotteistetaan ja markkinoidaan maatilan resursseja vastaamaan ostajayritysten tarpeita. Hankkeen lopuksi järjestetään verkostotumispäivä ammattilaisille, jossa sekä maatalousyrittäjät että paikalliset yrittäjät kohtaavat.

Hanketta hallinnoi Laukaan kunnan elinkeinopalvelut ja osatoteutuksesta vastaa MTK-Laukaa ry. Se on Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahoituksen rahoittama ja kestää vuoden 2023 loppuun. Hankkeen kustannusarvio on 97 855 e.

Lisätietoja

MTK-Laukaa, Marianne Huhtala, p. 040 7027091, mtklaukaa@gmail.com

Laukaan elinkeinopalvelut, Sanna Jylänki, Laukaan kunta, p. 040 1524 922, sanna.jylanki@laukaa.fi

sanna jylänki
Sanna Jylänki yritysasiantuntija

Viimeisimmät kirjoitukset

12.04.2024 | Sanna Jylänki
Mitä Laukaan Kehitysyhtiö tekee?
18.03.2024 | Vierailija
Täsmävalmennuksella osaava työntekijä – onnistuisiko?
12.02.2024 | Sanna Jylänki
Elinvoiman mittari: Kuntabarometri!