Täsmävalmennuksella osaava työntekijä – onnistuisiko?

Täsmävalmennuksella osaava työntekijä – onnistuisiko?

Keskusteluissa vilisee sanahirviö, kohtaanto-ongelma, jolle ei mikään taho tunnu pystyvän tekemään mitään. Yleensä ongelmat pystytään ratkaisemaan, mutta tämä ongelma tuntuu vain kasvavan. Työnantajat eivät löydä avoimena oleviin työpaikkoihinsa tekijöitä. Työttömien määrä kasvaa entisestään, osaavat, pitkän työuran tehneet 50 vuotta täyttäneet kansoittavat tilastoja, he lukeutuvat vaikeasti työllistettävien joukkoon. Nuorilla on usein puutteita osaamisessa ja saattaa puuttua kokonaan kokemus työelämästä. Opiskelujen aikana ei saada työelämäkokemusta niin laajasti, jotta valmiudet työelämään olisivat riittävät. Tai valittu koulutus ei ollutkaan se oma ura. Nuorten ja yli 50-vuotiaiden välissä on laaja joukko työttöminä. He ovat uupuneita, joko sairauksista tai liiasta työmäärästä.

Osax Laukaa

Jotain olisi jonkun tehtävä, jotta edellä kerrottua todellisuutta, työttömien määrää, saisimme vähennettyä. Tilanne ei ole kestävällä pohjalla kenenkään taloudelle. Oikeasti työkyvyttömät kuuluvat eläkkeelle ja työhön kykenevät töihin. Mutta mitä pitäisi tehdä, jotta kohtaanto-ongelma saataisiin ratkaistua? Jos ihmeisiin, ongelman ratkaisemiseen kokonaan, emme pysty, niin voisimme ainakin yrittää luoda, testata ja kehittää erilaisia toimintatapoja helpottamaan työnantajien ja työnhakijoiden kohtaamista ja edelleen työllistymistä.

Löytyisikö työnantajilta tahtoa ja ymmärrystä vajailla taidoilla ja ontuvalla osaamisella olevia työnhakijoita kohtaan? Jos lisäksi löytyisi Jylängin Sannan sanomana ”väljvöyhkä”, toimija, joka tunnistaisi työnhakijan osaamisen, selvittäisi työnantajan tarpeen ja valmentaisi tähän tarpeeseen työnhakijasta oivan työntekijän. Työllistymispolun toimintatapoja ja -menetelmiä kehittäisivät yhdessä työnantaja, työnhakija ja tämä ”väljvöyhkä”.  

Laukaassa toimiva Väentupa ry olisi valmis tuohon ”väljvöyhkän” rooliin, jos muutamat työnantajat olisivat kiinnostuneita ja valmiita lähtemään mukaan suunniteltavaan ESR+ -rahoitteiseen kehittämishankkeeseen. Keski-Suomen ELY-keskuksen hankehaku aukeaa todennäköisesti huhti-toukokuussa, joten nyt on aika toimia ja lähteä mukaan kehittämään rekrytointiprosessia. Kirjaamme hakemukseen yhteistyöhön lähtevät työnantajat ja heidän tarvitsemansa tukitarpeet.

Työnantaja, jos kiinnostuit/haluat tietää lisää suunnitellusta hankkeesta, niin soita tai laita sähköpostia osallisuushanke OsaXin hankepäällikkö Eijalle, eija.lappi@vaentupa.fi  ja puhelin +358407504270 tai Väentuvan työvalmennuksesta/kuntouttavasta työtoiminnasta vastaavalle Karille, kari.mouhu@vaentupa.fi ja puhelin +35840506 7385

vieraskynä
Vierailija

Viimeisimmät kirjoitukset

12.04.2024 | Sanna Jylänki
Mitä Laukaan Kehitysyhtiö tekee?
18.03.2024 | Vierailija
Täsmävalmennuksella osaava työntekijä – onnistuisiko?
12.02.2024 | Sanna Jylänki
Elinvoiman mittari: Kuntabarometri!