Yrittäjä, kiitä ja kehu myös itseäsi!

Yrittäjä, kiitä ja kehu myös itseäsi!

Kirjoitin aikoinaan LinkedIniin, että nyt kehutaan ja kiitetään itseämme… sain jokusen ryöpyn, että ei se todellakaan niin mene, olen ymmärtänyt asiat ihan väärin! Itsensä kehumisella ei kauppoja tehdä ja se osoittaa vain narsistista ajattelutapaa.

Hymähdin ja jäin miettimään asiaa. Kirjoitan siitä nyt täällä, koska kannustan sinua edelleenkin kehumaan ja kiittämään itseäsi. Kokemukseni mukaan se auttaa oikeasti! Taputa itseäsi olkapäälle ja sano: Hyvä minä, olet tehnyt näitä ja näitä asioita, tästä on hyvä jatkaa!

Jouluhan on muutenkin mitä suurimmissa määrin aikaa kiittää läheisiään, joten miksi ei myös itseään? Katsoa vuotta taaksepäin ja pohtia mahdollisia uusia suuntia tai jopa samoja suuntia seuraavaan vuoteen. Pysähtyä ja nauttia hetki. Vaikkei aina maailmankuva niin nautinnollinen olisikaan, niin mieti kuitenkin, mitä hyvää ympärilläsi on? Olet varmasti tehnyt tänäkin vuonna jotain edes pientä päästäksesi siihen missä olet nyt. Olet taas hiukan viisaampi ja kokeneempi.

Opimme joka päivä ja valmiiksi emme tule koskaan. Tämä lause auttaa hyväksymään ympäröivää maailmaa ja virheitämme inhmillisemmin ja armollisemmin. Olemaan kiitollisia pienistäkin asioista.

Mutta palataanpa tuohon kehumiseen.

Olet varmaan huomannut, että kun joku sinua kehuu, tunnet ehkä hiukan noloutta ja häpeää, sillä niin meidät on kasvatettu kulttuurissamme. Olet ehkä kuitenkin ”salaa” onnellinen ja sydämessäsi läikehtii kehut. Minä tein jotain hyvää! Saat virtaa tehdä taas jotain muuta. Syntyy positiivisuuden kierre, mitä tarvitaan, jotta jaksamme eteenpäin elämässämme. Mitäs jos opettelisit myös itsesi kiittämisen ja pienen kehun. Vaikka pienellä teolla alkuun: Hyvä Sanna, kun sait aikaan kirjoittaa tämän blogitekstin! Ehkä joku saa siitä ajatuksia ja voimaa jatkaa omalla tiellään.

Kannustamalla ja sopivalla kehumisen kulttuurilla saadaan siis paljon aikaan. Voisitko käyttää sitä myös tuttuun yrittäjään tänään? Tämä ilmainen pieni lahja voi muuten tehdä ihmeitä toiselle! Kokeile. Ja kun saat kehun, kiitä – nauti siitä tunteesta, sinä olet sen ansainnut.

No tuleeko niitä kauppoja sitten? Kyllä. Kun mieli paranee ja saat itseluottamusta, jaksat taas tehdä töitä kauppojen eteen. Asiakas aina miettii: Miksi ostaisin sinulta? Jos näytät itse innostuneelta ja hyvinvoivalta, teet myös kauppaa. Ja sitten kun toisinaan niitä kakkeleita sataa niskaan, muistetaan ne kiitokset. Tämä kaikki kun vaan kuuluu tähän pakettiin. Kakkelista opitaan aina jotain tai sitten sanojalla oli vain huono päivä?

Yhdessä voimme luoda positiivisen kehumisen ja kiittämisen ilmapiirin. Kun tapaamme toisiamme, alamme tsemppaamaan ja kannustamaan ja sitä kautta auttamaan kaveria eteenpäin. Olen kokenut nämä yrittäjänä ollessani usein ja siksi sanonkin: Verkostot ovat yrittäjän paras sosiaaliturva. Myös toisissa yrittäjissä olen nämä kiitosten vaikutukset saanut nähdä vuosien varrella monesti!

Mites sen narsismin laita?

Mitä siihen narsismiin taas tulee, lainaan wikipediaa: ”Terveessä narsismissa itsensä rakastaminen ei tapahdu muiden ihmisten kustannuksella tai heitä väheksyen. Narsismi voi olla myös patologista jolloin kyseessä on joko narsistinen persoonallisuushäiriö tai muihin persoonallisuuspatologioihin liittyvät narsistiset piirteet.”

Näin ollen tarvitsemme jokainen hitusen tervettä narsismia ja itsemme rakastamista – se helpottaa eloa kun et jatkuvasti väheksy tekemisiäsi itse. Tarvitsemme oikeastaan hitusen vähän kaikkea, asiat ovat harvoin kovin mustavalkoisia on/off juttuja. Ja juuri siksi elämä ja maailma on niin huikea aika ja paikka. Ota siitä ilo irti!

Pidemmälle, positiivisesti, palvellen.

Haluan vielä tähän loppuun todeta laukaalaisille yrittäjille, päättäjille ja kuntalaisille, että täällä Laukaassa on asiat oikeasti tosi hyvin! Aina on toki parannettavaa ja kehitettävää, eikä sen pidä loppua koskaan, mutta kokonaisuus on oikeasti tosi hyvällä pohjalla. Monien kollegoiden juttuja kuunnellessa olen tämän asian todennut. Useimmiten näitä hyviä juttuja ei vaan itse huomaa, kun ei osaa katsoa.

Nyt vain yhdessä teemme hyvästä näkyvän, tuntuvan ja kuuluvan. Että meillä kaikilla olisi mahdollisimman hyvä olla jatkossakin, vaikeinakin aikoina, toisiamme tukien. Kiitä itseäsi myös tästä laukaalaisuudesta panostuksesta. Kliseinen lause: Täällä on hyvä asua, elää ja yrittää – pitää todellakin paikkansa. Käsi sydämelläni ja siinä teitä edelleen jatkossakin auttaen parhaalla mahdollisella tavalla.

Syttyy sydämessä yhteisessä

Kiitollisuuden täytteistä ja rauhallista joulua 2022 toivottaen!

Sanna Jylänki

yritysasiantuntija, Laukaan kunta

Laukaan Kehitysyhtiön tj.

sanna jylänki
Sanna Jylänki yritysasiantuntija