Eurot vitosiksi – hankkeilla vipuvoimaa Laukaan elinkeinoelämän kehittämiseen

Eurot vitosiksi – hankkeilla vipuvoimaa Laukaan elinkeinoelämän kehittämiseen

yrittäjyys teos raha

Syksy on kaiken uuden aikaa. Kevään vilkas JTF-hakukierros ja kesällä avautuneet Maaseuturahaston hankehaut ovat toden teolla potkaisseet vauhtia elinkeinoelämän kehittämiseen Laukaassa. Laukaaseen saatiin yli puolen miljoonan euron potti JTF-rahaa, joka on kokonaisuudessaan tarkoitus käyttää yritysten toimintaympäristön ja elinkeinoelämän kehittämiseen. Keski-Suomen Moottoriurheilukeskuksen master plan valmistuu marraskuussa ja yhteistyössä MTK Laukaan kanssa toteutettava Maatilojen ja yritysten uudet yhteistyömahdollisuudet –hanke hakee parhaillaan maatiloja ja yrityksiä mukaan kehittämään yhdessä uutta ja innovatiivista liiketoimintaa.

Syyskuussa käynnistyvät Yritystankkaamo – ja Culture in Nature Laukaa –hankkeet tuovat uutta potkua ja lisäresursseja yritysten toimintaympäristön kehittämiseen. Hankkeilla tavoitellaan Laukaan ja lähiseudun elinkeinorakenteen vahvistumista ja monipuolistumista, kehitetään aineellista ja aineetonta yritysten toimintaympäristöä, sekä luodaan uutta liiketoimintaa, työpaikkoja, toimeentuloa ja veroeuroja kunnan talouteen. Samalla vahvistetaan Laukaan imagoa yritysmyönteisenä kuntana sekä nostetaan Laukaa maailmankartalle vetovoimaisena ja helposti saavutettavana kulttuuri- ja luontomatkailun kohdealueena.

Hankkeet tuovat vipuvoimaa kehittämiseen ja mahdollistavat asioita, joita tiukassa taloustilanteessa ei muuten voitaisi tehdä. Tukiprosentit ovat korkeita ja hankerahoituksen myötä jokainen kunnan satsaama euro keskimäärin viisinkertaistuu. Esimerkiksi Keski-Suomen liiton myöntämä investointituki mahdollistaa kauan kaivatun Saraakallion katselulaiturin rakentamisen. Laituri on niin kansainvälisen kalliotaidematkailun ja sitä hyödyntävien matkailuyritysten, kuin kuntalaistenkin vapaasti käytettävissä.

Alkavien ja jo käynnissä olevien hankkeiden ohella yritysten rahoitusneuvonta jatkuu ja vilkastuu syksyn myötä. Reilun vuoden kokemus Laukaan kunnan hankeasiantuntijana on jo osoittanut, että ilman apua ja neuvontaa laukaalaisten – ja muidenkin –  yritysten mahdollisuudet pärjätä tukiviidakossa ovat useimmiten heikot. Vaihtuvat ja uudistuvat tukimuodot, avautuvat ja sulkeutuvat hakujaksot, monimutkaiset rahoitusehdot, rahoittajien erilaiset strategiset linjaukset, useat erilaiset hakujärjestelmät, tulkinnanvarainen ja vaikeaselkoinen terminologia; tähän kaikkeen olemme pystyneet tarjoamaan apua. Palaute yrittäjiltä on ollut kiittävää ja kysyntä tuntuu olevan kasvussa.

Yritykset tarvitsevat tukea, apua ja yhteisön, jossa on turvallista yrittää ja josta saa apua aina tarpeen mukaan. Yritysmyönteisenä kuntana Laukaa pyrkii tarjoamaan yrityksille apua ja tukea koko yrityksen elinkaaren ajan, aina sijoittumispalveluista ja yritystonteista kasvuun, kansainvälistymiseen ja omistajanvaihdokseen asti. Hankkeet ja rahoitusneuvonta ovat osa tätä kokonaisuutta.

Yritystankkaamossa on avajaiset 5.9. – Yrittäjän päivänä. Tervetuloa sinne tutustumaan laukaalaisiin yrittäjiin, yrityspalveluverkoston toimijoihin ja hankkeisiin!

Oheisista linkeistä pääset myös tutustumaan käynnissä oleviin hankkeisiin:

Reijo Himanen hankeasiantuntija

Viimeisimmät kirjoitukset

12.04.2024 | Sanna Jylänki
Mitä Laukaan Kehitysyhtiö tekee?
18.03.2024 | Vierailija
Täsmävalmennuksella osaava työntekijä – onnistuisiko?
12.02.2024 | Sanna Jylänki
Elinvoiman mittari: Kuntabarometri!